Kursforklaringer

Dans for barn fra 4 år og opp til 3 klasse

Scenisk dans for barn bygger på sjangrene klassisk ballett, jazz og moderne dans. Gjennom danselek og danseøvelser skal elevene øve opp kroppsbevissthet, koordinasjon, kreativitet, musikalitet og grunnleggende danseteknikk. Dansetimene består av ulike grunnøvelser og begynnende danseteknikktrening, men noe av det viktigste er danseglede, utfoldelse, trivsel og mestring. I scenisk dans for barn arbeides det også med å oppøve konsentrasjon, disiplin og forståelse for faget.
Fra 1 klasse tilbyr vi klassisk ballett og jazz/hip hop på våre SFO-kurs.


Jazzdans
“Jazzdance is hot, cool, sassy, smooth, sharp, high, low, big, delicate.”

Jana E. Frances-Fisher

Jazzdans er en danseform som har utviklet seg i takt med jazz- og populærmusikkens utvikling på 1900- og 2000- tallet. Den har vært tett knyttet til show- og underholdningsindustrien og tatt opp i seg ulike musikalske trender som jazz, rock, pop, disco, bollywood, hip hop og tekno, og har ulike dansestiler knyttet til de ulike musikkstilene.

Jazzdans er en mangfoldig og dynamisk dansesjanger med ulike stiler fra den mer tradisjonelle swingdansen, via musikaler og showdans til lyrisk jazz, samtidsjazz og hip hop.

En Jazzdanstime kan grovt deles i to hoveddeler. Første halvdel av timen vies til ulike øvelser som opparbeider kroppsbevissthet, koordinasjon, grunnteknikk, styrke og bevegelighet. Her er det trening og bevisstgjøring av tekniske – og fysiske ferdigheter som fokuseres. Andre del av timen inneholder mer sammensatte øvelser og trinnelementer der koordinasjon, dynamikk, bevegelseskvalitet, flyt, personlig uttrykk og stilforståelse er i fokus. Det brukes variert musikk som spenner fra jazz, musikal, pop, disco, electronica og hip hop.

Normalt varer et kurs på hvert nivå minimum 4 semester. Danseverket har utviklet en intern progresjonsplan for utvikling av grunnleggende danseteknikk og bevegelseselementer i jazzdans tilpasset alder og nivå.


Klassisk ballett
“Den klassiske balletten ble født i Nord-Italia, levde ungdomstiden sin i Frankrike og ble voksen i Russland”(Jonassen, 1999).

En klassisk ballettime kan grovt deles i to hoveddeler og inneholder en del faste elementer som teknikktrening, spesifikk trening, koordinasjon og formidling/utøvelse av koreografi. Første halvdel av timen vies til ulike øvelser som opparbeider kroppsbevissthet, grunnteknikk, styrke og bevegelighet, og foregår gjerne ved barren. På lavere nivå jobber elevene med å aktivisere aktuelle muskler og grunnleggende bevegelsesbaner, slik at det på et høyere nivå er automatisert og elevene kan jobbe med avanserte trinn. Andre del av timen inneholder mer sammensatte øvelser og trinnelementer der koordinasjon, dynamikk, bevegelseskvalitet, flyt, personlig uttrykk og stilforståelse er i fokus. Det brukes variert klassisk musikk.

Normalt varer et kurs på hvert nivå minimum 4 semester. Danseverket har utviklet en intern progresjonsplan for utvikling av grunnleggende danseteknikk og bevegelseselementer i klassisk ballett tilpasset alder og nivå.


Moderne dans/samtidsdans

Moderne er en nyere dansesjanger som kom tidlig på 1900-tallet sammen med modernismen og postmodernismen. Det finner ulike retninger, teknikker og ulik scenisk uttrykk. Det som karakteriserer moderne/samtidsdans er dens evne til å benytte avspenning og tyngdekraft, altså selve kontakten med underlaget samt å finne individuell utfoldelse og bevegelsesmønstre. Den tar utgangspunkt i kroppens naturlige bevegelser og fokuserer på pust og uttrykk i dansen. Danseverket har som mål å utvikle disse elementene.

Klassen inneholder øvelser i senter, gulvarbeid, over gulvet og partnerarbeid. Selvstendig arbeid i form av improvisasjon og komposisjon tillegges særlig vekt.

Normalt varer et kurs på hvert nivå minimum 4 semester. Danseverket har utviklet en intern progresjonsplan for utvikling av grunnleggende danseteknikk og bevegelseselementer i moderne/ samtidsdans tilpasset alder og nivå
Se mer informasjon om undervisning, læringsformer og vurdering i våre fagplaner


Street

Street eller Street-dance er en samlebetegnelse for de ulike dansestilene som eksisterer innen denne sjangeren og kulturen. Dansestiler som Hip hop, House, Break, Popping, Vogue, Waacking og Dancehall er navnet på noen av disse. 

Her på Danseverket har vi hatt Hip hop som hoved-stil en stund. Nå som klassene våre heter street vil du som danser naturlig nok ha mulighet til å lære deg flere ulike dansestiler i tillegg. Pedagogen vil fokusere mer tydelig på 1-2 stiler pr semester som passer gruppen og interessen deres. Målet vårt er å økte kunnskapen og dansegleden til elevene med kvalitet og ekte innhold.

På en dansetime i street vil du lære om “bounce”, “groove”, grunntrinn fra stiler, og utforske freestyle. Det er også et stort fokus på å finne sin egen individuelle følelse med dansen, samt lære seg å uttrykke den gjennom dansens grunntrinn og øvrige elementer. Det er som regel en dansekombinasjon på slutten av timen som sammenfatter dansetimens tema.

Alle som danser street bør bruke innesko med lys såle med lite eller ingen mønster som begrense at man «sitter fast” ved twister og rotasjon. Dansesko er en del av stilen og man vil også få til mer med et godt grep på gulvet. Dessuten gir skoene en god støtdemping for føtter og knær.

Street-kulturen kan man si oppstod på 1970-80 tallet i Bronx, New York  og ble for alvor kjent i Norge i 1984 med filmen “Beat Street” som ble vist på norske kinoer. Gjennom filmen fikk man presentert kulturens elementer gjennom en historie med ungdommer som uttrykte seg med DJ-ing, grafitti, breaking og MC-ing. Bounce kvaliteten, de sosiale dansetrinnene i fusjon med loocking, popping og break, var det som ble presentert som Hip hop og Street da. 

Danseverket jobber for å utvilkle denne sjangeren i tråd med det som skjer forøvrig i Norge. Vi ønsker å være et dansestudio som gir elevene ekte street-kunnskap for veien videre.


Hip hop-gutta

3.-4.klasse og 5.-6. klasse

På kurset hip hop-gutta jobber vi med hip hop og diverse funk-stiler som break og popping. Vi lærer kroppskontroll, sikkerhet i egen kropp, ulike streetdans-teknikker, forskjellige triks og grunntrinnene til de stiler vi jobber med. Vi danser sammen og jobber med egne soloer.

 


Urbane stiler

Fra 7.klasse og oppover

Dette kurset bygger videre på det elevene lærer på våre street-kurs, men her får elevene en ekstra mulighet til å lære flere street- og funk-stiler for å åpne horisonten og bevegelsesspråket sitt. Vi jobber mer fritt enn på street-kursene og denne gruppen er ikke med på forestillingen. Etter en kort oppvarming jobber vi med en stil som ender opp i en kombinasjon. Deretter samarbeider pedagogen og elevene med å skape og utforske sammen til at dansekombinasjonen blir en koreografi. Masse lek, utforskning og skapelse er i fokus. Vi jobber bolkevis med stiler i tett dialog med hva gruppen ønsker å utforske/lære. 


Les om våre fordypningsprogram/kompanier her

Veiledning til påmelding finner du her

Påmeldingsportal finner du her

 

6 thoughts on “Kursforklaringer

 1. Keep up the fantastic piece of work, I read few blog posts on this website and I believe that your web blog is real interesting and holds bands of great information.

 2. I absolutely love your blog.. Great colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and
  would like to know where you got this from or exactly what
  the theme is named. Kudos!

  my website: Ultra Keto Advanced (kebe.top)

 3. Nice post. I study one thing more challenging on different blogs everyday. It would all the time be stimulating to learn content material from other writers and practice just a little something from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether or not you don’t mind. Natually I’ll give you a hyperlink in your web blog. Thanks for sharing.

 4. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but
  instead of that, this is great blog. A great read.

  I will definitely be back.

 5. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Comments are closed.